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Compatibility of Cffices / o .
RN,

Honorable Michael J. Bakalis
Superintendent of Public Insg¥ry
1302 state ¢ffice Building
Springfield, illinois 62706

Dear Mr. Bakalis:

I have yoyr /recent 1lytter wherein you state:

ast few months, numerous

this office concerning
the office of school board

bility of the cffices of school
and township trusteo, the offices
county commissioner.

"I herewith request your opinion as to the com-
‘patibility of the foregoing offices.”
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In your first question you have asked whether
the offices of school board member and member of a county
board are compatible.

From the general rules laid down in Paople v,
Hsas, 145 Ill, App. 283, it appears that incompatibility
between offices arises where the constitution or a statute
specifically prohibits the occupant of either one of the
offices from holding the office, or where, becauss of the
duties of cither office, a conflict of interest may arise,
or vhere the dutias of the office are such that the holder
of one cannot, in avery instance, faithfully perform all
the duties of the other.

Your attention is called to Sections 1~¢ of "An
Act in relation to State revenue sharing with local govern-
mental entities,”.(Ill, Rev. Stat. 1%71, ch. 85, pars., 611~
514.) These sections =zstablish & fund from the income tax
revenue, which fund is to be paid to nunicipalitiee and
counties of Illinois, which fund is to be used for the

general welfare of the people of Illinois, including
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financial assistance to school districts, any part of
vhich lie within the municipality or county. The perti-
nent provision is Section 3 of said Act, (Ill. Rev. Stat.
1971, ch. 85, par. 613) which reads as follows:

“The amounts allocated and paid to the munici-

palities and counties of this State pursuant

to the provisions of this Act shall be used

golely for the general welfare of the people

of the State of Illinois, including financial

assistance to school districts, any part of

which lie within the municipality or county,

through unrestricted block grants for school

purposes carried out within the municipality

or county making the grant."

If & county board member were zlso a memwbesr of
a school hoard of a scheol district, eny part of which was
located in the county, the county board merber would be in
a position to favor his own scheol board., Although he could
not benefit parsonally, h2 might not be able to give fair
and impartial consideration to the duties of both offices.
In view of this, I am of the opinion that the office of
county board member is incompatible with that ¢f a school
board of a school district, any part of which is located in
the same county. See my Opinion NoNBE-560 which was issued

on March 26, 1973,
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Secondly, you have asked whether the office of
school board member and township trustee are compatible.
The statute pertain;ng to township trusteesz is Section 5«1,
et sagq. of Article 5 of The School Code (Ill. Rev. Stat.
1971, ch. 122, pars. 5-1 et seq. Section 5~1.) which provides:

“The territory in each county, estclusive of
any scheol district governed by any special
act which requires the district to appoint

its own school treasurer, shall constitute:

a2 county school unit. County school units

of less than 1,000,000 inhabitants shall be
known a2s Class I county school units and the
office of township truatees, where existing on
July 1, 1962, in such units shall be abolished
on that date and all books and records of such
former township trustees sghall be forthwith
thereafter transferred to the county board of
school trustees. County school units of
1,000,000 or more inhzbitants shall be knowm
as Class ITI county school units and shall
retain the office of townsghip trustees.®

Section 5-3 of the aforesaid Act provides:

“No person shall be eligible to the office of
trustee of schools who is not a resident of
the township and at least 21 years of age, If
there are three or more scheool districts in a
township, no two trustees shall reside, when
elacted, in the same school district; except
that in townships in which at least 90% of the
electors reside in one school district, thisgs
restriction shall not apply. No person chall '
be eligible to the office of trustee of schools
and school diresctor or school board wember at
the same time."
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It can be observed from the foregoing that Section
5m3 axpr@sslyAprohtbits a township trustee from holding the
office of member of a school board at tha same time. Because
of this I am of the opinion that the office of school board
member isg incomgatibla with that of township trustee,

Thirdly, you have asked whether the office of school
board member is compatible with that of township tax assessor.
Your attention is first called to the provision which exampts
achool ptoyerty.frcm taxation. It is Section 19.) of The
Revenue Act of 1939 (I1l. Rev. Stat. 1971, ch. 120, par.
500.1) which provides:

“All lands donated by the United States for
school purposes, not sold or leased; all
property of schools, including the resl
astate on which the schocls are located

and any other real or personsl property
used by such schools exclusively for

school purposes, not lsased by such schools
or otherwise used with a view to profit,
including, but not limited to, student
residence halls, dormitories and other
housing facilities for students and their
spouses and children, and staff housing
facilities; and all lands, moneys, or
other property heretofore or hercafter
donated, granted, received or used for
public school, college, theological semin-
ary, university, or other educational
purposes and the proceeds thereof, whether
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held in trust or absolutely. The property
described in this Section shall be exenpt
from taxation whether owned by » resident

or non-resident of this State or by a cor-
poration, whether incorporated in this or

in any other state of the United States,

and not leased or otherwise used with a view
to profit. The Occupancy, in whole or in
part, of a school-owned and operated dormitory
or residence hall by students whe belong to
one or more fraternities, mororities, or
other campus organizations shall not Qefeat
the exemption for such property under the
tarms of this Section.”

This statutory provision generally axempts school property
from taxation, but if the property is not used by such
schools exclusively for school purposes or if it is leased
by such schools or otherwise used with a view to profit,
the property is subject to taxation. A conflicting situa-
tion could arise. The property of a school not exempted
by this section would be subject to tax. If a tax assessor
wer? also a mombder of a school board he could find himself
asgessing propsrty of a school in his district. He could
not ih every instance properly and faithfully perform all
the duties of each office. A dispute could also arise as

to whether certain property of the schools is taxable. I
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am, therefore, of the opinion that the office of a wmember
of a school board is incompatible with that of townsﬁip
tax assessor.

Lastly, you have asked whether the office of
school hoard member is incompatible with that of county
cormigsionar. Previously I discussed the réasons why the
cffice of wmembar of a school board is incompatiblé with that
of member of a county board., For the same raasons I am of
the opinion that the office of member of a school board is

inconpatible with that of county commissioner.

Very truly yours,

ATTCRNEY GENEBERAL




